miercuri, 25 mai 2011

Pentru un mediu mai curat

Dintre numeroasele   probleme de mediu care ameninta mediul inconjurator,deseurile reprezinta o prioritate.
   Deşeu - orice substanţă sau orice obiect din categoriile stabilite de  legislaţia specifică privind regimul deşeurilor,pe care deţinătorul îl aruncă,are intenţia sau are obligaţia de a-l arunca.
   Ambalaj - orice obiect,indiferent de materialul din care este  confecţionat ori natura acestuia, destinat reţinerii,protejării manipulării distribuţiei şi prezentării bunurilor, de la materii prime la produse procesate,de la producător până la utilizator sau consumator.

Deseuri de ambalaj

Deşeuri de ambalaje - orice ambalaj sau materiale de ambalare care satisfac cerinţele definiţiei de deşeu, exclusiv deşeurile de producţie.
         
  De obicei.drumul gunoiului sfârşeşte la periferia oraşului,în gropi existente sau pe locuri virane,unde se acumulează în grămezi immense, acceptate ca servituţi inevitabile,afectând peisajul, poluând solul, aerul şiapele subterane.Şi mai grav  e că o bună parte din aceste deşeuri, îndeosebi materialele plastice, sunt extrem de rezistente în procesul de biodegradare şi în final nu este degradabil pe cale naturală. Datorită acestor efecte, metoda reciclării şi reintroducerii lor în circuitul economic, este cea mai indicată. Fiecare reprezentant al comunităţii are obligaţia morală de a contribui într-un mod la protejarea mediului înconjurător.

Metode de gestionare a deseurilor

Principiile specifice activitatii de gestionare a deseurilor de ambalaje sunt:
a) prevenirea produceriide deseuri de ambalaje;
b) reutilizarea ambalajelor;
c) reciclarea deseurilor de ambalaje 

d) alte forme de valorificare a deseurilor de  ambalaje, care sa conduca la reducerea cantitatilor eliminate prin depozitare finala

Pentru a proteja mediul inconjurator, trebuie se ne indreptam atentia asupra deseurilor, conform HG 621/23.06.2005 Institutile publice, asociatile, persoanele fizice sunt obligate sa colecteze selectiv deseurile de ambalaje in containere diferite,inscriptionate in mod corespunzator si amplasate in locuri speciale accesibile cetatenilor.Administratia locala va coordona procesul de colectare si administrare a deseurilor colectate ,de catre agentii economici specilizati.

COLECTAREA SELECTIVĂ A DEŞEURILOR

COLECTAREA SELECTIVĂ A DEŞEURILOR  este soluţia la îndemâna tuturor şi presupune depozitarea deşeurilor în locuri special amenajate în vederea reciclării pe următoarele categorii:
    Hârtie şi cartoane
    Materiale plastice
    Sticle şi cioburi
    Deşeuri feroase şi doze metalice
    Deşeuri umede(resturi vegetale,animale)

AVANTAJELE COLECTĂRII SELECTIVE DE DEŞEURI:

   Reducem cantitatea de gunoi la depozit
   Reducem costurile pentru transport la depozitul de deşeuri
   Reducem spaţiul de depozitare
   Reducem consumul de materii prime
   Economisirea unor cantitaţi mari de energie
   Obţinem economii prin reciclare şi refolosirea unui procent din  deşeurile menajere
   Protejarea mediului înconjurător
   Mediu de viaţă curat şi plăcut
Ambalajele PET reprezinta solutia cea mai practica in protejarea mediului inconjurator.

Propuneri

Pentru a proteja mediul inconjurator trebiue sa avem in minte trei cuvinte: Reduce, Recicleaza, Refoloseste.

Reduce
  Data viitoare cand sunteti intr-un magazin pentru a cumpara ceva puneti-va intrebarea „Oare am nevoie cu adevarat de acest lucru ? Pot sa-l imprumut sau sa-l impart cu altcineva? Se va strica curand si voi fi nevoit sa-l arunc repede?”
   Daca poti sa-ti rezolvi problema fara a-l cumpara sau poti sa-l imprumuti, nu-l cumpara. Daca il cumperi si il arunci dupa doua-trei folosiri, mai bine ia un lucru care stii ca va avea folosinta indelungata. Si adu-ti singur sacosa de acasa.

Recicleaza


Recicleaza tot ce poti: sticla, cutii de aluminiu, hartie, plastic etc. Cumpara lucruri ce sunt ambalate in ambalaje reciclate.Asa poti ajuta natura .

REFOLOSESTE

   Inainte sa arunci ceva in pubela, gaseste un mod prin care ai putea sa refolosesti ambalajul.


  De exemplu un borcan poate deveni o vaza de flori.